LibLouis tablica za hrvatsku literarnu brajicu

Stvorena je LibLouis tablica za hrvatsku literarnu brajicu

Zlatko Sobočan, suvlasnik tvrtke Tiflo globus d.o.o., napravio je LibLouis tablicu za Hrvatsko literarno brajevo pismo (šestotočkasto brajicu).

LibLouis je brajični prevoditelj razvijen pod licencom otvorenog koda. Koristi se u mnogim čitačima zaslona, brajičnim uređajima za čitanje i pisanje te brajičnim tiskačima za sinkronizirano prevođenje teksta na literarno brajevo pismo.

Nove LibLouis hrvatske brajeve tablice već su pronašle konkretnu primjenu. Ugrađene su u suvremen i sofisticiran program za dizajniranje i ispis 2D i 3D taktilnih slika – TactileView.

LibLouis je dosad imao samo tablicu za Hrvatsku računalnu brajicu. Budući da je osmotočkasta računalna brajica bila razvijena za ASCII sučelje i operativni sustav DOS, u novim operativnim sustavima s grafičkim korisničkim sučeljem postala je zastarjela i izgubila je primjenu. Novim LibLouis tablicama za literarnu brajicu, ponovno smo uključeni u najnovije trendove brajevog izdavaštva. Također, one će nam omogućiti prilagodbu i lokalizaciju najsuvremenijih pomagala za brajevo čitanje i pisanje.

Više o projektu LibLouis možete pročitati na službenoj mrežnoj stranici (Liblouis* – An open-source braille translator and back-translator.)