Lipanjsko ažuriranje za JAWS 2021 i još novosti

Jučer je izdano lipanjsko ažuriranje za čitač zaslona Jaws 2021. Također, izdano je ažuriranje za povećalo zaslona ZoomText i čitač i povećalo zaslona Fusion.

U ovim ažuriranjima ima puno sitnih ispravaka koje nam se sviđaju. Posebno u Thunderbirdu, Google Chromeu, Microsoft Edgeu i Microsoft Outlooku, a primjetili smo da Hendy Tech brajični retci sada rade brže kao i novi brajični redak i brajična bilježnica B.Note poduzeća Eurobraille.

Inače, Eurobraille B.Note je nova generacija elektroničkih brajičnih bilježnica s govornom jedinicom odličnih karakteristika. Sve modele smo preveli na hrvatski jezik i prilagodili za hrvatski standard Brailleovog pisma te se mogu nabaviti kod nas u tvrtki Tiflo globus (za više informacija kontaktirajte nas na info @tifloglobus.hr

U paketu s novim ažuriranjima, Freedon Scientific je izdao priopćenje da nova izdanja njihovih programa neće više raditi na starijim operacijskim sustavima Windows kao što su Windows 7, Windows 8 i 8.1 te Windows Server 2016. Došlo je vrijeme da se definitivno prijeđe na Windows 10 ili da se počinje koristiti Windows 11.

Focus Blue 5th generation od 14, 40 i 80 na hrvatskom

Freedom Scientific Focus Blue 5th generation kompletno je preveden na hrvatski jezik i sada dostupan slijepim osobama u Republici Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Uspješnom suradnjom specijalizirane američke tvrtke za razvoj pomagala za slijepe i slabovidne osobe Freedom Scientific i nas, tvrtke Tiflo globus iz Čakovca, brajični zaslon Focus Blue pete generacije (Focus Blue 5th generation) kompletno je preveden na Hrvatski jezik.

Focus Blue 5th je elektronički uređaj za čitanje i pisanje brajevog pisma vrhunske kvalitete i karakteristika. Namijenjen je učenicima, studentima, zaposlenima i profesionalcima za lekturu i korekturu teksta.

Uređaj Focus Blue 5th dolazi u tri modela: sa 14, 40 i s 80 brajičnih ćelija.
Vrhunski ergonomični dizajn i kvaliteta komponenata osiguravaju udoban rad tijekom cijelog dana.

Focus Blue 5th generacije može se koristiti kao brajični zaslon računala i pametnog telefona ili kao samostalni uređaj za čitanje i pisanje. Istovremeno ga možete imati spojenog s pet uređaja (stolno računalo, prijenosno računalo, pametni telefon Android ili iOS, tablet računalo itd.).

Pomoću Focusa Blue 5th moći ćete:

 • čitati na brajevom pismu sadržaj zaslona svog računala ili pametnog telefona uz bilo koji čitač zaslona
 • praviti bilješke pomoću ugrađene aplikacije za uređivanje teksta i brajične tipkovnice
 • čitati nestrukturirani tekst u brl i txt formatu
 • čitati strukturirane brajične knjige.

Za više informacija kontaktirajte nas na telefon (040 492 285) ili email (info@tifloglobus.hr) i rado ćemo odgovoriti na svako vaše pitanje.

Slušalice s koštanom vodljivosti zvuka s mikrofonom

Ove bežične Bluetooth slušalice prenose zvuk u unutarnje uho putem jagodičnih kostiju (slušanje preko temporalne kosti), što vam omogućuje da slušate glazbu dok su vam istovremeno uši slobodne za primanje zvuka iz okoline.

Jednostavno povezivanje s mobitelom, prijenosnim računalom i svim multimedijalnim uređajima s podrškom za Bluetooth.

Dolaze u dvije boje: u sivoj i crnoj.
Nastavite čitati…

SUNU narukvica sa sonarnim senzorom – česta pitanja i odgovori

Molimo pročitajte ovaj članak prije nego što nabavite Sunu narukvicu sa sonarnim senzorom – elektroničko pomagalo za kretanje slijepih i slabovidnih (poveznica u e-trgovinu)

Hoće li vam Sunu narukvica izvrsno odgovarati?

Bez obzira želite li Sunu narukvicu za sebe ili biste je željeli kupiti za poklon ovog Božića,
željeli bismo vam pomoći u odluci.

Sastavili smo popis od 10 najčešćih pitanja o Sunu narukvici koje nam upućuju kupci prije kupnje.

Kome je namijenjena Sunu narukvica sa sonarnim senzorom?

Sunu narukvica je namijenjena vama ako želite izbjeći nesreće i osjećati se sigurnije u svojim svakodnevnim putovanjima i aktivnostima. Bez obzira imate li 13 ili 75 godina, s malo vježbe, Sunu narukvicu ćete osjećati kao svoj produžetak u istraživanju prostora koji vas okružuje.

Imam psa vodiča, je li Sunu narukvica za mene?

Da! Psi vodiči su nevjerojatni pomagači, ali mogu propustiti prepreku na razini glave i nisu dresirani da vam pomažu u držanju socijalne distance. To su glavni razlozi zašto je Sunu narukvica savršena nadopuna.

U video prezentaciji koja slijedi, gđa Sharon, predsjednica međunarodnog servisa za slijepe i korisnica pasa vodiča dijeli svoje iskustvo u korištenju Sunu narukvice sa sonarnim senzorom.

Pas vodič i Sunu narukvica (Youtube kanal)

Koristim dugi bijeli štap za slijepe, je li Sunu narukvica za mene?

Da, to je savršena nadopuna za vaš dugi bijeli štap. Samo je nosite na suprotnoj ruci od one u kojoj držite štap i ona će vam pomoći da zaštitite svoj Gornji dio tijela, na vrijeme otkrijete stepenice ili rub pločnika i dr.

Isporučuje li se Sunu narukvica s jamstvom?

Da! Ako iz bilo kojeg razloga imate problema sa svojim pomagalom, mi ćemo ga zamijeniti novim bez ikakvih troškova. Sunu narukvica se, također, isporučuje s jednogodišnjim jamstvom proizvođača.

Trebam li kupiti baterije za svoju Sunu narukvicu?

Ne, Sunu narukvica uključuje punjivu bateriju koja se puni mikro-USB na USB priključkom (kabel je priložen u pakiranju) i može se priključiti na bilo koji USB punjač.

Mogu li promijeniti intenzitet vibracija ili raspon detekcije?

Da! Možete prilagoditi intenzitet vibracija, a također i opseg otkrivanja objekata. Na primjer, ako ste u maloj trgovini, možda biste htjeli da Sunu narukvica otkrije predmete koji su udaljeni 1,5 metara od vas. Ali ako prošetate parkom možete postaviti opseg svoje Sunu narukvice tako da otkriva prepreke udaljene do 5 metara. Također, možete promijeniti kut otkrivanja prepreka, tj. suziti ili proširiti snop.

Koliko dugo mogu koristiti Sunu narukvicu prije nego što se isprazni baterija?

Trajanje baterije može varirati:

 • Prosječna upotreba: do 3 dana
 • Stalna upotreba: 5 – 10 sati
 • u stanju mirovanja: do 7 dana

Što ako ne savladam korištenje Sunu narukvice?

Sumnjamo da će se to dogoditi. Dat ćemo vam pristup svim potrebnim edukativnim materijalima kako biste Sunu narukvicu naučili koristiti na prirodan način kao da je oduvijek imate. Ako naiđete na neku nejasnoću bit ćemo tu da vas vodimo u svakom koraku savladavanja putem telefona ili poruka.
Ako je dosada više od 5000 ljudi svih dobnih skupina naučilo kako koristiti Sunu narukvicu sa sonarnim senzorom, onda to možete i vi!

Trebam li staviti ruku u poseban položaj da bi Sunu sonarna narukvica mogla raditi?

Ne, možete hodati i kretati se onako kako to obično radite. Samo nosite Sunu narukvicu sa sonarnim senzorom poravnatim s palcem, tako da sonar bude usmjeren ispred vas dok ste u pokretu.

Mogu li Sunu narukvicu spojiti s mobitelom?

Da! Spojite svoju Sunu narukvicu s Android ili Apple pametnim telefonom da biste mogli koristiti brojne dodatne mogućnosti kao što su GPS pronalaženje važnih objekata (restorani, ljekarne, sportske dvorane i tereni, hoteli, trgovine…), istraživati okolni prostor radi orijentacije i raskrižja, koristiti kompas itd. Aplikacija SunuApp je besplatna, a preuzmite je s Google trgovine ili Apple Appstorea.

Kako mogu biti siguran da će mi Sunu narukvica izvrsno odgovarati?

Možemo vam pomoći da to shvatite i riješite sve nedoumice koje imate. Posjetite nas u prodavaonici (Čakovec, Kralja Tomislava 7), zakažite telefonski sastanak s nama ili nam pošaljite e-mail na info@tifloglobus.hr ili na hello@sunu.com (engleski jezik).


Za sva dodatna pitanja, molimo kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja kako biste i vi postali korisnik ovog izvrsnog pomagala za kretanje i orijentaciju slijepih i slabovidnih ljudi.

Pomagala dobila važna poboljšanja

Poštovani naši kupci,

Mi i naši partneri proizvođači posljednjih smo mjeseci bili vrijedni kako bi vam osigurali što kvalitetnije proizvode. U ovom razdoblju napravljena su ažuriranja četiri važna pomagala i još ponešto.

Reproduktor i snimač zvučnih knjiga Evo E10 Pro

E10 Pro dobio je novi softver s nekoliko važnih poboljšanja:

 • VTuner aplikaciju – aplikacija koja omogućava pronalaženje, organiziranje i slušanje internet radio postaja i podcast kanala iz čitavog svijeta
 • čitanje EPUB3 formata digitalnih knjiga
 • reproduciranje M3U8 popisa za reprodukciju
 • samostalno i automatsko ažuriranje najnovijeg softvera – E10 Pro spojite na Wi-Fi mrežu i pokrenite stavku izbornika “Provjeri ima li ažuriranja”. Uređaj će samostalno preuzeti najnoviji softverski paket i sve dodatke te ih instalirati i konfigurirati kako bi odmah bio spreman za korištenje.

SUNU narukvica

Nakon temeljitog testiranja više od 1000 slijepih korisnika iz čitavog svijeta izdana je nova SUNU aplikacija za Android i Apple pametne telefone. Također, izdan je i novi firmver za SUNU narukvicu.

SUNU narukvica je pomagalo za otkrivanje prepreka na putu u obliku ručnog sata. Sada je u njega ugrađena napredna GPS navigacija koja slijepoj osobi otkriva trenutni položaj u prostoru te ga obavještava o raskršćima i objektima u njegovoj blizini.

Otkrivanje prepreka je sada još preciznije, a dobivanje dodatnih informacija koje može pružiti SUNU narukvica je praktičnije. Na primjer, dovoljno je da slijepa osoba podigne i usmjeri ruku na kojoj nosi SUNU narukvicu, a aplikacija na mobitelu će mu reći koje se raskrižje ulica nalazi u tom smjeru i koji značajni objekti. Uz to dobit će i informaciju koliko su oni još udaljeni od njega i pravac kretanja.

Brajični pisači tvrtke Index Braille

Švedska tvrtka Index Braille stalno radi na poboljšanju svih modela brajičnih pisača. Novim ažuriranjem softvera postigli su neka važna unaprjeđenja:

 • dodani su novi predlošci za izradu brajičnih naljepnica
 • dodana je podrška za IPv6 mrežni pristup
 • dodana je podrška za udaljeni pristup radi pružanja što kvalitetnije podrške tehničke i servisne službe
 • nadograđena je regulacija i kontrola jačine utiskivanja radi postizanja još bolje kvalitete brajevog pisma na medijima (papir i plastična folija) različite strukture i kvalitete.

Handy Tech brajični uređaji za čitanje i pisanje

Handy Tech Active Star sada je prilagođen i preveden na hrvatski jezik. Budući da se radi o naprednom, svestranom i kvalitetnom uređaju za čitanje i pisanje, za čitanje, pisanje i reproduciranje glazbenih nota itd., ovo je veliki dobitak za sve slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj. Posebno za učenike i studente.

Također, u sve brajične uređaje za čitanje i pisanje njemačke tvrtke Help Tech ugrađen je novi Bluetooth. Povezivanje s najnovijim modelima Android i Apple pametnim telefonima sada je jednako jednostavno i brzo kao i sa starijima. Uz to, postignuta je veća brzina prijenosa podataka.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na telefon 040 / 492 285 ili na email info@tifloglobus.hr svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

Udruga slijepih USKA osigurala je najsuvremenija tiflotehnička pomagala za članove udruge

Predstavljen Independent, elektroničko pomagalo za kretanje slijepih osoba

Udruga slijepih USKA u sklopu projekta “Integracija i unapređenje življenja osoba s oštećenjem vida” koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurala je najsuvremenija tiflotehnička pomagala za članove udruge. Danas je direktorica tvrtke Tiflo globus d.o.o. Otilija Sobočan predstavila Independent, elektroničko pomagalo za kretanje slijepih osoba. Održana je tiflotehnička poduka za dva korisnika Duška Petrovića i Mirsada Bećirovića. Independent je malen i lagan elektronički uređaj za slijepe i slabovidne osobe za upozoravanje na prepreke opremljen s ultrazvučnim i laserskim senzorom. Informacije o otkrivenim preprekama daje putem zvučnih signala. Može se koristiti samostalno. Preporuča se koristiti uz standardna pomagala za kretanje slijepih dugi bijeli štap ili psa vodiča. Pomoću kopče može se pričvrstiti za odjeću ili se može nositi oko vrata s isporučenom vrpcom. Na ovaj način, Independent prepoznaje prepreke u visini glave i gornjeg dijela tijela, a to su najnezaštićeniji dijelovi tijela kod korištenja standardnih pomagala za kretanje. Predsjednik USKA-e Mirsad Bećirović istaknuo je kako je dostupnost tiflotehničkih pomagala osobama s oštećenjem vida osigurava njihovu veću samostalnost i podizanje kvalitete življenja što je i cilj ovog projekta. Projekt se provodi do 31. siječnja 2021. i u tom razdoblju provodit će se individualna poduka o korištenju tiflotehničkih pomagala za svakodnevno življenje i zdravlje kao i poduka za korištenje suvremene informatičke tehnologije za korisnike oosbe s oštećenjem vida s područja cijele Karlovačke županije.

Izvor: Karlovački.hr | Portal koji pomiče granice
Autor: Branko Obradović
Objavljeno: 02.10.2020.

Reproduktor i snimač zvučnih knjiga Evo E10 s govornom funkcijom

Novo od danas!

Aplikacija VTuner sada je ugrađena u reproduktor i prevedena na hrvatski jezik.

Aplikacija VTuner omogućava brzo i jednostavno pretraživanje internet radio postaja i podcast kanala.

Aplikacija VTuner osigurava da sve internet radio postaje i podcas kanali uvijek budu ažurni i, kad se odlučite slušati, da to uvijek bude u najboljoj kvaliteti.

Jeste li znali…

Reproduktor Evo E10 Pro služi za slušanje svih formata zvučnih knjiga, a namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama te svim osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

On je malih dimenzija, snažan i jednostavan za rukovanje.

Sve njegove tipke imaju odlične reljefne oznake.

Izvrsne značajke u najnovijem modelu: odličan snimač, dugotrajna baterija, svaku pritisnutu tipku i stavku izbornika govorna funkcija izgovara naglas na hrvatskom jeziku.

Za kupnju posjetite našu E-Trgovinu ili nas nazovite na telefon 040 / 492 285 od 8 do 15 sati.

Looky HD 5 Touch ručno povećalo

Ručno povećalo Looky HD 5 Touch sadrži svijetli, živopisni i intuitivni zaslon osjetljiv na dodir. Njegov zaslon od 5 inča prikazuje vrhunske, kristalno jasne slike i izuzetnu svjetlinu pomoću sučelja osjetljivog na dodir.

Glavne značajke:

 • Zaslon osjetljiv na dodir od 5 inča
 • HD rezolucija
 • Povećanje od 2x do 20x
 • CVBS veza omogućava povezivanje sa standardnim TV prijemnikom
 • Dva načina fotografiranja
 • 10 načina visokog kontrasta
 • Mogućnost spremanja na uređaj do 20 slika
 • Funkcija zamrzavanja slike
 • Sklopiva ručka

Nastavite čitati…

Freedom Scientific podcast za obuku

Poštovani naši kupci,
Naš poslovni partner nudi vam jedinstvenu priliku za ovo ljeto. Uz suvremeni način educiranja na daljinu naučite raditi na računalu uz pomoć čitača zaslona ili povećala zaslona, steknite vještine za napredan rad u aplikacijama Microsoft Oficea i još mnogo toga. Obuka je besplatna i održava se u vrijeme koje vama najviše odgovara.

Freedom Scientific Training Podcast


Freedom Scientific tim za obuku nudi novi način učenja!

Pretplatite se na novi podcast kanal Freedom Scientific Training Podcast i pristupite sadržaju za obuku putem mobitela, tableta ili računala.

Mjesta za podcast obuku
Besplatni sadržaj obuke u audio formatu sada je dostupan u svakom trenutku, omogućavajući vam slušanje i vježbanje na uređaju koji ne mora biti samo vaše računalo.

Pristupite lekcijama o raznim temama, od osnovnog sustava Windows 10 do naprednih zadataka u Microsoftovim uredskim proizvodima, pretraživanju interneta i mnogim drugim.

Svakog će tjedna Freedom Scientific tim dodavati epizodu koja sadrži lekcije iz prošlih webinara i demonstracijskih treninga.

Obuku drže vrhunski predavači i stručnjaci za pristupačnost s kompetencijama za educiranje slijepih i slabovidnih ljudi.

Pretplatite se i slušajte edukativne epizode podcasta na svom pametnom telefonu ili tabletu. Također, lekcije možete poslušati uživo na mrežnoj stranici te ih primati u svoj program za e-poštu poput Microsoft Outlooka ili Mozilla Thunderbirda. Dakle, odaberite način koji vama najviše odgovara, a možete i kombinirati. Pretplata je besplatna.

Kako se pretplatiti i slušati epizode podcasta?
Posjetite mrežnu stranicu Freedom Scientific Training Podcast i slijedite upute. Pronaći ćete detaljne upute za iOS (Apple) i Android sustav te za pretplatu na RSS kanal.

Freedom Scientific je poznata i renomirana tvrtka za proizvodnju asistivne tehnologije i razvoj edukativnih materijala za slijepe i slabovidne osobe.

Mobitel SmartVision2 dobio novi softver i nove mogućnosti

Sa zadovoljstvom javljamo svim vlasnicima pametnog mobitela SmartVision 2 s fizičkom tipkovnicom i govornom funkcijom da danas objavljujemo besplatno ažuriranje softvera 7602, verziju koja donosi brojna poboljšanja i bolje korisničko iskustvo. Među poboljšanjima su potpuno novi dizajn povećala zaslona i čitač knjiga. Također, mnoge su aplikacije unaprjeđene novim funkcionalnostima poput čitača zaslona te aplikacije kalendar, poruke, asistent, OCR i dr.

Svim našim kupcima savjetujemo da preuzmu novi softver jer on SmartVision2 čini još boljim mobitelom i pomagalom.

Otvorite poveznicu i doznajte više o mobitelu SmartVision2 – mobitelu za slijepe i slabovidne, kliknite ovdje.

SmartVision2 pametni Android mobitel s fizičkom tipkovnicom i govornom funkcijom

Napomena o izdanju – ažuriranje softvera – SV2-7602
dana 25. 6. 2020.

Postupak ažuriranja softvera

Da biste ažurirali softver za mobitel SmartVision2, tj. preuzeli ga i instalirali, morate imati aktivnu internetsku vezu.

Prije postupka ažuriranja softvera, SmartVision2 spojite na strujni punjač i provjerite da je spojen na internet (preporučamo Wi-fi vezu kako biste izbjegli moguće dodatne troškove).

Da biste ažurirali svoj uređaj, otvorite “Postavke”, odaberite “O telefonu”, a zatim “Ažuriranje sustava”. Potom, na dnu popisa odaberite “Preuzmi i instaliraj”, a zatim pritisnite gumb U redu da bi započelo preuzimanje. Ovisno o brzini internetske veze postupak može potrajati nekoliko minuta. Postupak napredovanja možete pročitati na traci obavijesti. Kada završi preuzimanje, odaberite “Instaliraj” na zaslonu ažuriranje sustava. Čitav postupak trajat će nekoliko trenutaka, a na kraju ćete ponovno začuti glasovnu povratnu informaciju s obavijestima.

Napomena: Tijekom ažuriranja softvera vaš će mobitel biti u režimu ažuriranja i nećete ga moći koristiti. Također, savjetujemo da za vrijeme čitavog postupka ne isključujete mobitel, ne pritiskate tipke niti odspajate strujni kabel.

POBOLJŠANJA SUSTAVA:

 • Pregled:
  • Ispravljanje pogrešaka i poboljšanje performansi.
  • Poboljšanje prijevoda i glasovnih povratnih informacija.
  • Dodani novi jezici.
 • Sustav:
  • Kopiraj / izreži / zalijepi više neće pohranjivati posljednji rezultat govorne najave (tipkovni prečac *+3 (pritisnite i zadržite * tipku, a zatim pritisnite 3), *+6 i *+9).
  • Ispravljena pogreška glasovnog diktiranja: nema više dvostrukog umetanja teksta u okvir za unos tijekom diktiranja glasom (zbog Googleovog ažuriranja).
 • Pristupačnost:
  • Poboljšanje funkcije govora za čitanje PIN kôda i govorne obavijesti kada je omogućena višejezičnost govorne jedinice.
  • Smanjena rječitost pri korištenju prečaca #+1 (pritisnite i zadržite # tipku, a zatim pritisnite 3) da biste dobili obavijesti o statusu telefona.
  • Poboljšanje prikaza Magnitext u pejzažnom načinu rada

POBOLJŠANJA APLIKACIJA:

 • Asistent
  • Aktiviranje funkcije Google Assistant pomoću tipke za prepoznavanje govora sada je brže i preciznije.
 • Kalendar
  • Dodan gumb “Spremi” na kraju popisa radi pojednostavljenja stvaranja novog događaja.
  • Novi jednostavniji način brisanja događaja s popisa; pritisnite “Izbriši” da biste izbrisali odabrani događaj.
  • Najnoviji se događaj sada prikazuje na vrhu kada je aplikacija otvorena.
  • Trenutni datum i sat sada se prikazuju prvi kada kreirate novi događaj.
  • Ispravljena pogreška pri brisanju događaja stvorenog u aplikaciji Google kalendar.
 • Kontakti
  • Skočna poruka za potvrdu stvaranja novog kontakta sada se u cjelosti izgovara.
 • Prepoznavač novčanica
  • Stavka izbornika “Pomoć” (pritisnite gumb pomoć) sada je dostupna i otvara poglavlje uputa kako koristiti aplikaciju Prepoznavač novčanica.
  • Bljeskalica se automatski uključuje kada se koristi Prepoznavač novčanica kako bi se osigurao najbolji rezultat prepoznavanja.
 • Snimač zvuka (diktafon)
  • Govorne su poruke sada razvrstane od novije prema starijima.
 • E-pošta (Email)
  • Nova opcija za automatsko preuzimanje cjelovitog sadržaja e-pošte (prethodne rasprave i prilozi).
  • Kada izbrišete e-poštu tipkom “Izbriši”, fokus se sada ispravno postavlja na sljedeću poruku e-pošte.
 • Kapten
  • Sada se sustavno najavljuju naslovi svakog zaslona.
  • Poruka upozorenja o uporabi aplikacije KAPTEN sada se najavljuje samo jednom, samo prilikom prvog pokretanja.
 • Povećalo
  • Aplikacija povećalo redizajnirana je korištenjem nove metode obrade slike što rezultira značajnom kvalitetom i sljedećim dodatnim poboljšanjima:
   – Prikaz fluidne slike
   – Bolja stabilnost
   – Poboljšane konture
   – Povećana razina zumiranja
   – Omiljene postavke korisnika sada se spremaju za kasniju upotrebu. Nema više potrebe da ih se postavlja ispočetka.
  • Nova značajka: Kad ste spremni za fotografiranje, pritisnite tipku U redu za početak fokusiranja fotoaparata.
 • Čitač knjiga
  • Aplikacija Čitač knjiga je redizajnirana pomoću novog programskog rješenja što rezultira višestrukim poboljšanjima i ispravkama programskih pogrešaka, a donosi i nove mogućnosti.
  • Novi jednostavniji način za nastavak čitanja trenutne knjige: Sve knjige su ponovo otvorene na mjestu na kojem smo zaustavili čitanje.
  • Nova značajka za jednostavno uklanjanje knjige: odaberite knjigu s police, dugo pritisnite tipku U redu, a zatim potvrdite “Ukloni”. Skočni prozor za potvrdu upozorit će vas jeste li sigurni da želite ukloniti knjigu s police.
  • Unaprjeđeno čitanje različitih formata digitalnih knjiga i digitalnog sadržaja: Daisy 2.02, Daisy 3.0, Epub, Epub3, Doc, Docx, PDF, Txt i html.
  • Brzo otvaranje velikih knjiga i dokumenata.
  • Ispravljen problem sa značajkom čitanja “Nastavi” za neke specifične knjige ili datoteke.
 • Poruke
  • Nova značajka za MMS: mogućnost slanja nekoliko slika u istoj MMS poruci.
  • Dostupno je više od 50 novih emojija.
  • Ispravljena pogreška povezana s funkcijom “Pretraživanje” kada korisnik ima puno razgovora u nizu.
 • OCR
  • Poboljšani način mrežnog prepoznavanja.
  • Unaprjeđeno prepoznavanje slova s naglascima i simbola.
 • Telefon
  • Novo: mogućnost izravnog pozivanja zadnjeg pozvanog telefonskog broja dugim pritiskom na tipku “Odgovori na poziv”.
  • Novo: Mogućnost uklanjanja unosa s popisa povijesti poziva pritiskom na tipku “Izbriši”.
  • Ispravljena pogreška “Aplikacija telefon je zaustavljena”.
 • QuickSupport
  • Ova je aplikacija ažurirana kako bi se osigurala kompatibilnost i funkcionalnost s novom verzijom programa TeamViewer.

Evo E10 Pro reproduktor i snimač zvučnih knjiga dobio nove mogućnosti

S veseljem Vam javljamo da je reproduktor i snimač zvučnih knjiga Evo E10 Pro dobio nove mogućnosti. Novi softver u verziji 2.3.0 donosi aplikaciju Vtunes i funkcionalnost reproduciranja M3U8 popisa za reprodukciju.

Aplikacija Vtune sadrži bazu internet radio postaja i bazu podcast kanala iz cijelog svijeta. Radio postaje su razvrstane abecednim redom po zemljama i žanru, pa je lako pronaći željenu stanicu. Isto vrijedi za podcast kanale. Baze radio postaja i podcast kanala se svakodnevno i automatski ažuriraju s interneta i pružaju najaktualnije informacije o streamingu.

Aplikacija Vtunes sadrži nekoliko panela koji pružaju ugodno korisničko iskustvo i jednostavnost u rukovanju.

 • Panel Pretraživanje omogućava traženje radio postaja ili podcast kanala po nazivu ili samo po nekoliko slova iz naziva.
 • Panel Omiljeno pruža mogućnost stvaranja osobnog popisa omiljenih radio postaja i podcasta, tj. dodavanje, brisanje ili premještanje na vrh stanice koje često slušate.
 • Panel Preuzimanja sprema na uređaj emisije koje ste preuzeli da biste ih poslušali bilo kad kasnije.

Nova funkcionalnost reproduciranja M3U8 popisa za reprodukciju je snažan programski alat. Sada možete napraviti popis mješovitog sadržaja npr. glazbe na uređaju, glazbe na internetu, video zapise na uređaju ili internetu da bi se reproducirali u određenom slijedu te da biste se pomicali po tom popisu unaprijed i unatrag. Osim zabavnog karaktera, ova funkcionalnost pruža velike mogućnosti u obrazovanju. Na primjer, stvorite popis za reprodukciju audio i video obrazovnog sadržaja kojeg vam je poslala škola, dodajte sadržaj TV škole “Škola za život” i dodajte e-obrazovne sadržaje s drugih mrežnih izvora. Zatim pustite reprodukciju i pomičite se po popisu od sadržaja do sadržaja, stvarajte knjižne oznake (točke za brzi skok na određeni dio sadržaja) da biste napravili sažetak itd. Mogućnosti su ogromne.

Sve nove reproduktore Evo E10 Pro isporučujemo s novim softverom.
Cijena reproduktora je ostala ista.
Slijepe i slabovidne osobe Evo E10 Pro mogu dobiti na HZZO doznaku.

Postojeće uređaje možemo nadograditi. Nadogradnja je besplatna. Vlasnik reproduktora plaća samo poštarinu.

Za više informacija kontaktirajte nas na
e-mail,
telefon 040 / 492 285
ili posjetite našu web trgovinu.

Aplikacija Čitač knjiga sada je besplatna za nove kupce pametnog mobitela SmartVision2

Akcija! Svim novim kupcima mobitela SmartVision2 proizvođač poklanja aplikaciju Čitač knjiga. Akcija traje od 23. 4. 2020. do 30. 5. 2020. godine.

Čitač knjiga (aplikacija za SmartVision 2) je reproduktor zvučnih knjiga i čitač e-knjiga. Sadrži sve funkcije standardnih reproduktora i čitača sa sintezom govora. Budući da se instalira na mobitel, vrlo je praktična i omiljena među korisnicima.

 • Podržani formati zvučnih knjiga: DAISY 2.0, DAISY 2.02, DAISY 3.0 i MP3
 • Podržani formati e-knjiga: PDF, Daisy XML, ePUB, EPUB2, Word, Txt, html, xml.

SmartVision 2 pametni mobitel s fizičkom tipkovnicom i govornom funkcijom

SmartVision 2 je Android pametni mobitel (SmartPhone) s fizičkom tipkovnicom i zaslonom osjetljivim na dodir. Tipkama se mogu obaviti sve radnje. On sadrži čitač zaslona s govornom funkcijom za slijepe i napredno povećalo za slabovidne.

Ugodan glas čita naglas sve što piše na zaslonu i izgovara svaki pritisak tipke.

Značajke: pametni mobitel s OS Android, Telefon, SMS / MMS, Kontakti, E-pošta (Email), Internet, Diktafon, Planer, Kalendar, Budilica, Kalkulator, Bilješke, Prepoznavanje novčanica, Detektor boja, Detektor svijetla, NFC, Reproduktor glazbe, Radio; Mogućnost instaliranja dodatnih Android aplikacija iz Google trgovine. Mogućnost proširivanja funkcija mobitela s aplikacijama iz paketa Premium -pomagalima za slijepe i slabovidne osobe.

Kliknite ovdje za više informacija o akcijskoj ponudi…

E-doznake za ortopedska i druga pomagala

Obavještavamo da je odobrena inicijativa “e-doznaka” vezana uz ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje koja se mogu ostvariti na teret Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje koja propisuje izabrani lječnik, ako to listama pomagala nije drugačije utvrđeno, mogu se propisati elektroničkim putem – putem e-doznake. Ovime je značajno pojednostavljen postupak i način ostvarivanja prava na dio pomagala za slijepe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Dakle, slijepoj osobi njegov izabrani lječnik može propisati e-doznaku za dugi bijeli štap i ručni / džepni sat za slijepe.

Slijepe osobe e-doznaku mogu naručiti telefonom ili e-mailom kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Kada liječnik odobri e-doznaku, telefonom ili e-mailom dostavite nam svoj matični broj sa zdravstvene iskaznice ili OIB. Pomagala će vam stići na kućnu adresu u roku 2 – 5 dana. Poštarina je besplatna.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte na:

– telefon: 040 492 285 ili 091 50 20 627

– e-mail: info@tifloglobus.hr

Obavijest o isporuci pomagala za vrijeme epidemije

Obavještavamo da prodavaonica pomagala Tiflo globusa radi i da slijepe i slabovidne osobe mogu nabaviti potrebna pomagala. Redovito isporučujemo sva pomagala koja slijepe i slabovidne osobe ostvaruju na teret zdravstvenog osiguranja (doznaku HZZO-a). Također, sva pomagala koja se naruče preko naše internet trgovine na www.tifloglobus.hr. Pomagala se isporučuju svaki dan putem pošte ili dostavne službe. Prodavaonica nije otvorena za posjet.

Sva su pomagala dostupna odmah. Isporučujemo ih isti dan ili prvi sljedeći radni dan po primitku ovjerene doznake ili primitku uplate.

Prilikom pakiranja i slanja pomagala pridržavamo se svih preporučenih mjera zaštite kako bi osigurali maksimalnu zaštitu naših zaposlenika i kupaca.

Tri mobitela s tipkovnicom i govornom funkcijom

Mobiteli MiniVision Lite i MiniVision od sljedećeg tjedna dobivaju aplikaciju Snimač zvuka. Aplikacija je pristupačna i jednostavna za rukovanje. Pomoću nje brzo, čak i u pokretu možete snimiti podsjetnik ili bilješku, a možete snimati i sastanak, predavanje i slično. Naravno, sve snimljeno možete odmah poslušati, a nepotrebne snimke izbrisati. Nema ograničenja o broju snimki, podsjetnika ili bilješki.

Svi sadašnji vlasnici ovih mobitela s tipkovnicom dobit će aplikaciju besplatno. Mobitel će obavijestiti da postoji mogućnost ažuriranja novih funkcionalnosti i tad je potrebno samo potvrditi gumb Želim novo ažuriranje”. Postupak je potpuno automatiziran.

Kakvi su to mobiteli: MiniVision Lite i MiniVision pročitajte u nastavku. Za kupnju i sva dodatna pitanja, nazovite Tiflo globus na 040 / 492 285.

Tri mobitela s tipkovnicom i govornom funkcijom na hrvatskom jeziku

Tri modela mobitela s fizičkim tipkama i govornom funkcijom sada su dostupni i na hrvatskom jeziku. Njihove fizičke tipke, poput onih na nekadašnjim mobitelima, omogućavaju telefoniranje i upravljanje mobitelom. Govorna funkcija pak čita sve što je na ekranu mobitela koristeći ugodan prirodni glas na hrvatskom jeziku. Govor se može pojačavati i utišavati, a brzina govora se također može prilagoditi. Mobiteli dolaze sa svim standardnim funkcijama za telefoniranje kao što su telefon, telefonski imenik te primanje i slanje SMS poruka. U njih su ugrađene i korisne aplikacije: radio, notes za pravljenje bilješki, kalendar, sat, budilica, povećalo za slabovidne i hitni poziv. U bolje modele mobitela ugrađeno je nekoliko pomagala za slijepe i slabovidne, na primjer, prepoznavač hrvatskih novčanica, čitač boja, detektor svijetla i drugo. Sva tri modela opremljeni su vrlo kvalitetnim baterijama koje traju dugo čak 300 sati na čekanju ili 7 sati u neprekidnom razgovoru. Dodatna funkcionalnost svih tri modela je prepoznavanje govora i govornih naredbi. Pomoću ove funkcionalnosti možete diktirati telefonski broj, a mobitel će ga automatski nazvati, možete diktirati SMS poruku ili e-mail poruku, a on će je zapisati i poslati ili možete govoriti u mobitel, a on će traženu informaciju potražiti na internetu npr. vremensku prognozu i sl.

Danas je teško zamisliti dan bez mobitela. Pomoću njega možemo doznati kakvo je vrijeme vani bez da izađemo iz stana, pročitati novine ili knjigu, poslušati radio i TV emisiju, obaviti financijske obaveze iz fotelje, biti u kontaktu s ljudima iz udaljenih krajeva i to s ljudima koji imaju slične ili iste interese kao i mi, koristiti ga kao pomagalo koje će nam pomoći prepoznati novčanicu, boju odjeće ili predmeta, upozoriti nas na zaboravljeno upaljeno svjetlo, očitati nam stanje brojila struje, vode, plina i ostalo. Uglavnom, mobitel je postao svima važan, a slijepim i slabovidnim osobama je još važniji i vrlo praktično rješenje za mnoge probleme s kojima se susreću, a koje ne mogu obaviti sami zbog zdravstvenog stanja vida. No suvremeni mobiteli imaju samo dodirni zaslon za upravljanje. To nekim ljudima predstavlja problem. Neki ljudi pak više vole ispod prsta osjetiti fizičku tipku. Taj je problem prepoznala francuska tvrtka Kapsys i napravila pametni mobitel s fizičkim tipkama. Da bi zadovoljili potrebe kupaca, napravili su tri modela mobitela: MiniVision Lite, MiniVision i SmartVision 2.

Mobitel MiniVision Lite je najjednostavniji model. Sadrži osnovne funkcije mobitela: telefon, telefonski imenik, SMS poruke, kalendar, sat, budilicu, kalkulator i radio. U njega je ugrađena aplikacija hitni poziv i hitna SMS poruka s GPS lokacijskim podacima koja se može aktivirati za poziv u pomoć javnim službama ili članovima obitelji. MiniVision Lite je opremljen kvalitetnim čitačem zaslona s govornom funkcijom na hrvatskom jeziku. Rukovanje čitačem zaslona je jednostavno: koriste se tipke sa strelicama gore i dolje za pomicanje po mogućnostima ili imenima u telefonskom imeniku, a zatim se pritisne tipka “U redu” za uspostavljanje poziva ili potvrdu te tipka “Odustani” za prekid poziva ili odustajanje od aktiviranja funkcije. Tipke sa strelicama mogu koristiti i slabovidne osobe kako bi povećale ili smanjile prikaz na zaslonu ili da bi promijenile kontrast i osvjetljenje. Mobitel stane u dlan ruke. Njegove su dimenzije: 124 x 51 x 13 mm. Opremljen je vrlo izdržljivom baterijom i utičnicom za slušalice.

Drugi model mobitela je MiniVision. Fizičkim izgledom jednak je prethodnom modelu, MiniVision Lite. No model MiniVision opremljen je aplikacijama, tj. pomagalima za slijepe i slabovidne osobe: prepoznavačem hrvatskih novčanica, čitačem boja i detektorom svjetla te aplikacijom za vremensku prognozu i funkcijom ručne svjetiljke. Uz ovaj model mobitela dolazi praktična silikonska maska.

Treći model je SmartVision 2. To je pametni Android mobitel s tipkovnicom i zaslonom osjetljivim na dodir. Gornje dvije trećine mobitela zauzima zaslon osjetljiv na dodir, a zadnju trećinu tipkovnica s tipkama brojčanika i upravljačkim tipkama kao što su strelice, tipka za potvrdu te tipke za pozivanje i prekidanje telefonskog poziva. SmartVision 2 ima sve funkcije kvalitetnijih Android mobitela, ali ima i brojne aplikacije za rad slijepih i slabovidnih osoba. Tu su aplikacije: prepoznavač novčanica (hrvatskih kuna i eura), čitač boja, detektor svjetla, programsko povećalo s brojnim funkcijama, kvalitetan čitač zaslona, dodatni premium glas koji govori hrvatski i drugo. Neke od uobičajenih aplikacija su: Gmail za e-mail poštu, vremenska prognoza, čitač digitalnih knjiga, Facebook, Twitter, reproduktor glazbe, diktafon itd. SmartVision 2 omogućava i da se na njega instaliraju aplikacije po želji iz Google prodavaonice, primjerice, Viber, WhatsApp, aplikacija za internet bankarstvo, e-građani, igrice, dnevni tisak i slično. Tipke na modelu SmartVision su lagano izbočene i razmaknute tako da pružaju vrlo ugodno rukovanje. Dodatna bočna tipka služi za aktiviranje govornih naredbi i pozivanje Google asistenta.
SmartVision 2 je nešto većih dimenzija od prethodna dva modela. Njegove su dimenzije 152 x 66 x 10 mm. Dolazi s vrlo izdržljivom baterijom i praktičnom zaštitnom maskom.
Za model SmartVision 2 je proizvođač napravio tri dodatne aplikacije koje proširuju paletu pomagala za slijepe i slabovidne osobe: aplikacija Čitač knjiga koja ima sve funkcije reproduktora zvučnih i digitalnih knjiga, aplikacija OCR koja će naglas pročitati tekst s manjih dopisa i ambalaže proizvoda i aplikacija Kapten koja će vam uz pomoć GPS lokacijskih podataka i Google karata pomoći u orijentaciji i kretanju bilo da ste pješak ili u vožnji vozilom.

Cijena modela MiniVision Lite je 1.975,13 kuna, modela MiniVision 2.843,50 kuna, a modela SmartVision 2 4.043 kuna. Svi se mobiteli mogu kupiti za gotovinu, ali i obročno od 6 do 12 rata.

Sve informacije o ovim mobitelima i načinu kupnje možete pronaći na internet stranici poduzeća Tiflo globus www.tifloglobus.hr ili možete nazvati na broj telefona 040 / 492 285 svakim radnim danom od 8 do 15 sati. Naše ljubazno osoblje rado će vam pomoći i odgovoriti na svako pitanje.

Napomena: Članak je objavljen i u časopisu “Vidici”, zvučnom časopisu Udruge slijepih Zagreb

MiniVision Lite mobitel s fizičkom tipkovnicom i govornom funkcijom

Mobitel Minivision Lite, prednja strana

MiniVision Lite je mobitel s osnovnim funkcijama i jednostavan za rukovanje. Sadrži klasičnu fizičku tipkovnicu s rasporedom 3 x 4 i govornu funkciju na hrvatskom jeziku.
Komunikacija: Telefon, Kontakti (telefonski imenik), Poruke
Svakodnevica: Kalendar, Sat, Budilica, Kalkulator
Pristupačnost: Čitač zaslona, govorna jedinica Vocalizer s hrvatskim glasom Lana, podešavanje brzine govora i glasnoće
Sigurnost: Hitni poziv i hitna SMS poruka
Zabava: FM radio
Velika autonomija rada (vrijeme mirovanja 300 sati / vrijeme razgovora: 7 sati)

Nastavite čitati…

U Udruzi slijepih USKA počela poduka o orijentaciji i kretanju uz pomoć Sunu narukvice

Cilj poduke koja se provodi u sklopu projekta Inovativne socijalne usluge Udruge slijepih USKA je upoznati korisnike slijepe osobe sa značajkama i načinom rada Sunu narukvice

U Udruzi slijepih USKA započela je danas dvodnevna tiflotehnička poduka o orijentaciji i kretanju uz pomoć Sunu narukvice koju vodi direktorica tvrtke TIFLO GLOBUS Otilija Sobočan. Cilj poduke koja se provodi u sklopu projekta Inovativne socijalne usluge Udruge slijepih USKA je upoznati korisnike slijepe osobe sa značajkama i načinom rada Sunu narukvice. Preduvjet za pohađanje poduke je poznavanje kretanja s dugim bijelim štapom ili psom vodičem, te posjedovanje pametnog telefona s čitačem ekrana. U prvom dijelu edukacije dvije slijepe osobe upoznale su se sa Sunu narukvicom i njezinim značajkama, izgledu, pozicijama tipki i funkcijama. Proveden je postupak instalacije Sunu aplikacije na pametne telefone korisnika i uparivanje sa Sunu narukvicom. Pokrenute su značajke vibracijski sat, traženje telefona, pronalaženje lokacija i detektiranje prepreka. U drugom dijelu započelo se s vježbama orijentacije i kretanja, pronalaženja zidova i kutova, skeniranje i pronalaženje predmeta, hodanje usporedno sa zidovima, kako slijediti nekoga u redu,  pronalaženje vrata, presjeka hodnika i prolaza. Uslijedile su vježbe orijentacije i kretanja poput upoznavanja djelomično poznatih lokacija, istraživanja nepoznatih lokacija i pronalaženja vlastitog puta. U sklopu projekta koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurane su Sunu narukvice i tiflotehnička poduka za dva korisnika, slijepe osobe, kojima će se osigurati veća samostalnost u kretanju i svakodnevnom življenju. (b.o.)

Izvor: Karlovački.hr | Portal koji pomiče granice
Objavljeno 21.02.2020

Reproduktor i snimač zvučnih knjiga E10 Pro – još bolji i kvalitetniji

Poštovani naši kupci,

Od danas je u Tiflo globusu dostupan reproduktor i snimač zvučnih knjiga EVO E10 Pro s novim, unaprjeđenim funkcijama. Reproduktor se može kupiti ili dobiti na ovjerenu doznaku Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.
Pravo na HZZO doznaku imaju sve slijepe osobe.

U reproduktor je ugrađen novi softver koji osigurava stabilniji rad govorne jedinice, unaprjeđene su mogućnosti budilice (alarma) i podsjetnika te napravljen novi, puno kvalitetniji, programski modul za povezivanje i prijenos zvučnih knjiga i ostalih podataka s računala na reproduktor. Također, napravljeno je nekoliko izmjena na koje su upozoravali korisnici. Reproduktor sada radi stabilno i vrlo je ugodan za korištenje.

Uz reproduktor i snimač zvučnih knjiga EVO E10 Pro dobije se i čvrsta, lijepa, kožna torbica s kvačicom za remen ili džep.

Da bi reproduktor dobili na HZZO doznaku, ovjerenu HZZO doznaku za reproduktor i snimač zvučnih knjiga pošaljite nam na adresu:
Tiflo globus d.o.o.
Kralja Tomislava 7
40000 Čakovec
a mi ćemo vam odmah na kućnu adresu poslati reproduktor.
Nema čekanja jer nove reproduktore imamo na skladištu. Također, poštarinu plaća Tiflo globus, a poštar vam reproduktor donosi na vaš kućni prag.

Poslovni pokloni s točkicama – jedinstveni i pozitivni

Ovih blagdana darujte svoje bližnje, prijatelje, suradnike i poslovne partnere drugačijim poklonima.

Neka vaš poslovni poklon ove godine bude jedinstven porukom i dizajnom, a opet koristan tako da se oni cijele godine Vas sjećaju s pozitivnim mislima i toplinom.

Recite nam svoje božićne i novogodišnje poklon poruke, želje i ideje, a mi ćemo uz pomoć dizajna i digitalnog ili reljefnog tiska učiniti da budu  preneseni primateljima na najbolji mogući način.

Naša specijalnost je reljefna grafika i točkice tj. brajica izbočena ili udubljena. Ali ako su vaše ideje drugačije ili želite nešto originalno, slobodno nam recite i mi ćemo na odabrani proizvod staviti vašu ideju, logotip i sl.

Više na poveznici

Suveniri s tekstom na latinici i Brailleovom pismu – Suveniri za dodir

Javite nam se s povjerenjem i ako vam je potrebna manja količina jer vjerujemo da promocija treba svima.