Tri mobitela s tipkovnicom i govornom funkcijom

Mobiteli MiniVision Lite i MiniVision od sljedećeg tjedna dobivaju aplikaciju Snimač zvuka. Aplikacija je pristupačna i jednostavna za rukovanje. Pomoću nje brzo, čak i u pokretu možete snimiti podsjetnik ili bilješku, a možete snimati i sastanak, predavanje i slično. Naravno, sve snimljeno možete odmah poslušati, a nepotrebne snimke izbrisati. Nema ograničenja o broju snimki, podsjetnika ili bilješki.

Svi sadašnji vlasnici ovih mobitela s tipkovnicom dobit će aplikaciju besplatno. Mobitel će obavijestiti da postoji mogućnost ažuriranja novih funkcionalnosti i tad je potrebno samo potvrditi gumb Želim novo ažuriranje”. Postupak je potpuno automatiziran.

Kakvi su to mobiteli: MiniVision Lite i MiniVision pročitajte u nastavku. Za kupnju i sva dodatna pitanja, nazovite Tiflo globus na 040 / 492 285.

Tri mobitela s tipkovnicom i govornom funkcijom na hrvatskom jeziku

Tri modela mobitela s fizičkim tipkama i govornom funkcijom sada su dostupni i na hrvatskom jeziku. Njihove fizičke tipke, poput onih na nekadašnjim mobitelima, omogućavaju telefoniranje i upravljanje mobitelom. Govorna funkcija pak čita sve što je na ekranu mobitela koristeći ugodan prirodni glas na hrvatskom jeziku. Govor se može pojačavati i utišavati, a brzina govora se također može prilagoditi. Mobiteli dolaze sa svim standardnim funkcijama za telefoniranje kao što su telefon, telefonski imenik te primanje i slanje SMS poruka. U njih su ugrađene i korisne aplikacije: radio, notes za pravljenje bilješki, kalendar, sat, budilica, povećalo za slabovidne i hitni poziv. U bolje modele mobitela ugrađeno je nekoliko pomagala za slijepe i slabovidne, na primjer, prepoznavač hrvatskih novčanica, čitač boja, detektor svijetla i drugo. Sva tri modela opremljeni su vrlo kvalitetnim baterijama koje traju dugo čak 300 sati na čekanju ili 7 sati u neprekidnom razgovoru. Dodatna funkcionalnost svih tri modela je prepoznavanje govora i govornih naredbi. Pomoću ove funkcionalnosti možete diktirati telefonski broj, a mobitel će ga automatski nazvati, možete diktirati SMS poruku ili e-mail poruku, a on će je zapisati i poslati ili možete govoriti u mobitel, a on će traženu informaciju potražiti na internetu npr. vremensku prognozu i sl.

Danas je teško zamisliti dan bez mobitela. Pomoću njega možemo doznati kakvo je vrijeme vani bez da izađemo iz stana, pročitati novine ili knjigu, poslušati radio i TV emisiju, obaviti financijske obaveze iz fotelje, biti u kontaktu s ljudima iz udaljenih krajeva i to s ljudima koji imaju slične ili iste interese kao i mi, koristiti ga kao pomagalo koje će nam pomoći prepoznati novčanicu, boju odjeće ili predmeta, upozoriti nas na zaboravljeno upaljeno svjetlo, očitati nam stanje brojila struje, vode, plina i ostalo. Uglavnom, mobitel je postao svima važan, a slijepim i slabovidnim osobama je još važniji i vrlo praktično rješenje za mnoge probleme s kojima se susreću, a koje ne mogu obaviti sami zbog zdravstvenog stanja vida. No suvremeni mobiteli imaju samo dodirni zaslon za upravljanje. To nekim ljudima predstavlja problem. Neki ljudi pak više vole ispod prsta osjetiti fizičku tipku. Taj je problem prepoznala francuska tvrtka Kapsys i napravila pametni mobitel s fizičkim tipkama. Da bi zadovoljili potrebe kupaca, napravili su tri modela mobitela: MiniVision Lite, MiniVision i SmartVision 2.

Mobitel MiniVision Lite je najjednostavniji model. Sadrži osnovne funkcije mobitela: telefon, telefonski imenik, SMS poruke, kalendar, sat, budilicu, kalkulator i radio. U njega je ugrađena aplikacija hitni poziv i hitna SMS poruka s GPS lokacijskim podacima koja se može aktivirati za poziv u pomoć javnim službama ili članovima obitelji. MiniVision Lite je opremljen kvalitetnim čitačem zaslona s govornom funkcijom na hrvatskom jeziku. Rukovanje čitačem zaslona je jednostavno: koriste se tipke sa strelicama gore i dolje za pomicanje po mogućnostima ili imenima u telefonskom imeniku, a zatim se pritisne tipka “U redu” za uspostavljanje poziva ili potvrdu te tipka “Odustani” za prekid poziva ili odustajanje od aktiviranja funkcije. Tipke sa strelicama mogu koristiti i slabovidne osobe kako bi povećale ili smanjile prikaz na zaslonu ili da bi promijenile kontrast i osvjetljenje. Mobitel stane u dlan ruke. Njegove su dimenzije: 124 x 51 x 13 mm. Opremljen je vrlo izdržljivom baterijom i utičnicom za slušalice.

Drugi model mobitela je MiniVision. Fizičkim izgledom jednak je prethodnom modelu, MiniVision Lite. No model MiniVision opremljen je aplikacijama, tj. pomagalima za slijepe i slabovidne osobe: prepoznavačem hrvatskih novčanica, čitačem boja i detektorom svjetla te aplikacijom za vremensku prognozu i funkcijom ručne svjetiljke. Uz ovaj model mobitela dolazi praktična silikonska maska.

Treći model je SmartVision 2. To je pametni Android mobitel s tipkovnicom i zaslonom osjetljivim na dodir. Gornje dvije trećine mobitela zauzima zaslon osjetljiv na dodir, a zadnju trećinu tipkovnica s tipkama brojčanika i upravljačkim tipkama kao što su strelice, tipka za potvrdu te tipke za pozivanje i prekidanje telefonskog poziva. SmartVision 2 ima sve funkcije kvalitetnijih Android mobitela, ali ima i brojne aplikacije za rad slijepih i slabovidnih osoba. Tu su aplikacije: prepoznavač novčanica (hrvatskih kuna i eura), čitač boja, detektor svjetla, programsko povećalo s brojnim funkcijama, kvalitetan čitač zaslona, dodatni premium glas koji govori hrvatski i drugo. Neke od uobičajenih aplikacija su: Gmail za e-mail poštu, vremenska prognoza, čitač digitalnih knjiga, Facebook, Twitter, reproduktor glazbe, diktafon itd. SmartVision 2 omogućava i da se na njega instaliraju aplikacije po želji iz Google prodavaonice, primjerice, Viber, WhatsApp, aplikacija za internet bankarstvo, e-građani, igrice, dnevni tisak i slično. Tipke na modelu SmartVision su lagano izbočene i razmaknute tako da pružaju vrlo ugodno rukovanje. Dodatna bočna tipka služi za aktiviranje govornih naredbi i pozivanje Google asistenta.
SmartVision 2 je nešto većih dimenzija od prethodna dva modela. Njegove su dimenzije 152 x 66 x 10 mm. Dolazi s vrlo izdržljivom baterijom i praktičnom zaštitnom maskom.
Za model SmartVision 2 je proizvođač napravio tri dodatne aplikacije koje proširuju paletu pomagala za slijepe i slabovidne osobe: aplikacija Čitač knjiga koja ima sve funkcije reproduktora zvučnih i digitalnih knjiga, aplikacija OCR koja će naglas pročitati tekst s manjih dopisa i ambalaže proizvoda i aplikacija Kapten koja će vam uz pomoć GPS lokacijskih podataka i Google karata pomoći u orijentaciji i kretanju bilo da ste pješak ili u vožnji vozilom.

Cijena modela MiniVision Lite je 1.975,13 kuna, modela MiniVision 2.843,50 kuna, a modela SmartVision 2 4.043 kuna. Svi se mobiteli mogu kupiti za gotovinu, ali i obročno od 6 do 12 rata.

Sve informacije o ovim mobitelima i načinu kupnje možete pronaći na internet stranici poduzeća Tiflo globus www.tifloglobus.hr ili možete nazvati na broj telefona 040 / 492 285 svakim radnim danom od 8 do 15 sati. Naše ljubazno osoblje rado će vam pomoći i odgovoriti na svako pitanje.

Napomena: Članak je objavljen i u časopisu “Vidici”, zvučnom časopisu Udruge slijepih Zagreb