Razmjena Loadstone GPS orjentira i oznaka

Vi ste ovdje: Tifloglobus.hr / Tiflo kutak / Razmjena orjentira i oznaka

 

Tiflo globus Logotip

 

 

Loadstone GPS orjentiri i oznake

Razmjena

 

Loadstone GPS je program za satelitsku navigaciju slijepih i slabovidnih osoba. Program se počeo razvijati 2004. godine, a danas ima više milijuna korisnika. Loadstone GPS je besplatan i preveden na više svjetskih jezika među kojima je i Hrvatski jezik.

GPS ili satelitska navigacija su orjentiri definirani u prostoru koji upućuju na objekte kao što su raskrižja, prijelazi, ulazi u zgradu i slično te oznake i trase.

Orjentiri se imenuju prepoznatljivim i informativnim nazivom. Trasa je vodič s kratkim uputama za kretanje od jednog orjentira do drugog orjentira i tako do odredišta.

Tijekom kretanja, korisnik u svakom trenutku može dobiti (pročitati na zaslonu mobitela) informaciju o okolnim orjentirima, njihovom smjeru i udaljenosti. Orjentiri se otkrivaju pomoću GPS prijemnika i programa za navigaciju Loadstone GPS instaliranog na mobitelu korisnika potpomognutog sa čitačem ili povečalom zaslona. Pritom, mobitel ne gubi svoje osnovne funkcije.

 

Program Loadstone GPS omogućava korisniku, da prema svojim potrebama, sam definira orjentire i oznake. Također, definirane trase i bazu s orjentirima kopiranjem ili uvozom može dodati u program. Postupak ne zahtjeva posebno tehničko ili informatičko znanje. Ujedno, postojeću bazu s orjentirima, oznakama i trasama svaki korisnik može dopuniti i prilagoditi svojim specifičnim potrebama.

Prednost programa Loadstone GPS je što korisnik sam stvara digitalnu kartu prostora. Dakle, sami definirate količinu orjentira, put kojim ćete ići od polazišta do odredišta i asistencijsku poruku za oznaku. Komercijalni programi s gotovim kartama usmjeravat će vas stranom ulice koja vama najvjerojatnije uopće ne odgovara, vodit će vas putem na koji niste navikli i ne poznajete ga. Također, komercijalnu kartu ne možete prilagoditi svojim potrebama.

 

Loadstone GPS je namjenjen osobama oštećena vida: slijepim, slabovidnim i osobama koje nemaju dovoljan ostatak vida da bi samostalno pročitale nazive ulica, uspostavile vizualni kontakt s objektima koji ih okružuju radi određivanja svog trenutnog položaja i orjentacije.

Slijepe osobe koje se u kretanju služe bijelim štapom ili psom vodičem, pomoću ove satelitske navigacije mogu samostalno doći do odredišta bez plaćanja skupih usluga asistenata. Ako imaju definirane oznake i trase, tijekom kretanja imat će asistenciju (kratke upute) – koji putem ići da bi sigurno stigle do odredišta, upozorenja na moguće prepreke, napomene i drugo. Osobe koje u kretanju koriste prometna sredstva ili drugu osobu imat će informaciju gdje se trenutno nalaze i koliko im je preostalo do odredišta.

 

 • Orjentir: Točka u prostoru koja upućuje na objekt ili služi za određivanje položaja i orjentaciju; imenuje se prepoznatljivim i informativnim nazivom.
 • Oznaka: Odabran orjentir na kojeg tijekom kretanja želimo biti upozoreni.
 • Trasa: Niz orjentira i oznaka postavljenih na putu od polazišta do odredišta s kratkim uputama (asistencijom) za kretanje.

 

 

Preduvjeti

 


 • BT-Q818XT:

  GPS prijemnik visoke preciznosti. Mobitelom se povezuje putem Bluetooth veze (bežično).

 • Loadstone GPS:

  Besplatni program za navigaciju. Program je preveden na hrvatski jezik.
 • Mobitel s operacijskim sustavom SymbianOS serije 60.
 • Opcionalno: čitač ili povečalo zaslona.

 

 

Odaberite

 

Postavljanje Loadstone GPS orjentira i oznaka

 

Preuzimanje Loadstone GPS orjentira i oznaka

 

Kreator trase za Loadstone GPS