Važnost taktilnih mapa i staza vodilja

Vi ste ovdje: www.tifloglobus.hr >> Pristupačnost

 

Otilija Sobočan, direktorica Tiflo globusa je prigodom otvaranja taktilne mape "Stari passage" u Čakovcu napomenula:

Taktilnu mapu napravili smo u želji da osobama s invaliditetom pomognemo u kretanju i snalaženju u prostoru, da ih potaknemo na samostalno istraživanje, te da ostale ljude senzibiliziramo za osobe s posebnim potrebama.

Taktilna mapa ima reljefne oznake za slijepe, visoko kontrasne površine za slabovidne te legendu na Brailleevom pismu i uvećanom standardnom tisku. Ona prikazuje prizemlje i prvi kat Passagea i na njoj su pažljivo obilježeni prodajni prostori, stubište te ulaz i izlaz iz zgrade. Pomoću oznake na ulazu u svaki lokal, legende i obilježenih smjerova kretanja po zgradi, posjetitelju se olakšava orijentacija i pronalaženje prodajnog prostora koji ga zanima.

Prema informacijama koje imamo, slijepi i slabovidni u Čakovcu su nesamostalni i žale se na prebrze promjene u gradu koje im otežavaju kretanje. Kad se ipak odvaže otići u grad, onda za njih počinje avantura. Nailaze na prepreke na koje ih nitko nije upozorio i o kojima nigdje ne mogu pročitati da bi se pripremili.

Tiflo globus d.o.o. proizvodi taktilne mape da bi slijepim i slabovidnim osobama te osobama u kolicima i teško pokretnima predstavio prostor u koji ulaze, da bi im prikazao prostor do kojeg oni ne mogu doći sami ili oni ni ne znaju za neki dio jer se nalazi u njima nepristupačnom dijelu. Na primjer, ljude u kolicima i teško pokretne možda zanima što je na katu Passagea, ali sami ne mogu doći na kat. Možda bi i nekog zamolili da im pomogne ili bi si organizirali asistenta za posjet tom prvom katu, ali ih obeshrabruje što nemaju informaciju što se nalazi tamo. Također, slijepi i slabovidni bi posjetili dio parka ili posjetili odjel robne kuće u kojem nisu bili, ali nemaju informaciju da takav dio postoji. Jedni i drugi su ovisni o dobroj volji slučajnog prolaznika i slučaju. Taktilne mape pak im daju sve te informacije.

Hvala i dođite nam opet!